Podotherapie/podologie

Een podotherapeut behandelt mensen die last kunnen hebben van allerlei symptomen, hieronder vindt u een aantal van de meest voorkomende. Door middel van een op maat gemaakte inlegzool of inlay kunnen veel klachten verminderd worden en soms zullen ze zelfs helemaal verdwijnen. Loop eens binnen bij Voet & Goed voor een deskundig advies of maak een afspraak. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig en, afhankelijk van de afgesloten verzekering, zal een ziektekostenverzekering de kosten geheel of gedeeltelijk vergoeden.

Achillespeesblessure

De achillespees is de aanhechting van de kuitspieren aan het hielbeen. Een achillespeesblessure is vaak een typisch geval van overbelasting. Als tijdens het lopen of rennen de voet en enkel naar binnen kantelen draait ook het onderbeen mee naar binnen. Dit veroorzaakt een voortdurende trekkende kracht op de kuitspieren. De achillespees, die aan de kuitspier vastzit, is de zwakste schakel in de keten en wordt overspannen en kan geïrriteerd of ontstoken raken. In het ergste geval kan de pees zelfs in- of afscheuren. Daarom is het belangrijk om achillespees pijn serieus te nemen. De pijn bevindt zich 5 tot 10 centimeter boven de hiel en is vaak gecombineerd met stijfheid in de kuitspieren. Vaak is hier een verdikking en roodheid aanwezig. 

Shin splints

Pijn in de schenen (ook wel ‘shin splints’ genoemd) komt vaak voor bij atletiek en hardlopen. Een scherpe pijn manifesteert zich aan het onderste gedeelte van de schenen en vermindert tijdens rust. Buig de voorvoet naar beneden en de pijn wordt heftiger. De oorzaak is simpelweg overbelasting van de achterste scheen-beenspier. Deze loopt vanaf het midden van het scheenbeen naar de binnen- en bovenkant van de voet. Overpronatie (het naar binnen kantelen van voet en enkel) speelt hierbij vaak een rol. Tijdens sporten of hardlopen kantelen de voet en enkel naar binnen met als gevolg het overmatig rekken van de scheenbeenspier. Vooral mensen die voor het eerst gaan hardlopen hebben last van dit probleem. Een warming-up en het geleidelijk opbouwen van activiteitenzijn daarom belangrijk.  

Knokvorming

Knokvorming (of bot-aangroeisel) bij de grote teen is een veelvoorkomend probleem die gepaard gaat met het naar binnen wijzen van de grote teen. Dit kan veroorzaakt worden door erfelijkheid of slecht passend schoeisel. Overpronatie (het naar binnen kantelen van voet en enkel) kan de situatie verergeren. Er komt dan extra druk op het grote teen-gewricht waardoor het eerste middenvoetsbeentje naar binnen wordt geforceerd. Het grote teen-gewricht gaat dan ook naar buitenstaan. Deze veelvuldige druk kan leiden tot eelt, likdoorns en pijn op de knobbel. Soms raakt het gewricht ontstoken. 

Hielspoor

Een hielspoor (medische term spina calcaneï) is een aanhangsel aan het hielbot dat zich gevormd heeft door kalkafzetting aan de hiel. Het hielspoor zelf veroorzaakt geen pijn. De pijn ontstaat door overbelasting als gevolg van teveel lopen, rennen, of sporten. Hierdoor worden de vezelband en de peesplaat onder de voet voortdurend uitgerekt.

 

De aanhechting van het weefsel aan het hielbot komt hierdoor onder grote spanning te staan en het botvlies gaat ontsteken. Die ontsteking lijdt tot pijn en irritatie en vaak ontstaat er na verloop van tijd een botaanhangsel – een hielspoor. 

Metatarsalgie

Pijn onder de bal van de voet (ook wel metatarsalgie genoemd) wordt gekenmerkt door overmatige eeltvorming en een branderig gevoel onder de bal van de voet, vooral bij het dragen van (hoge) hakken. Er ontstaat extra druk op de voorvoet en middenvoetsbeentjes, wat leidt tot het doorzakken van de middenvoetsbeentjes en overmatige eeltvorming. Dit veroorzaakt pijn en vaak een branderig gevoel onder de bal van de voet.

 

Het probleem kan ook voorkomen bij het dragen van normale dames- en herenschoenen. Vooral mensen die veel lopen en staan voor hun werk en in hard schoeisel lopen ondervinden vaak problemen in de bal van de voet. De oorzaak hiervan is vaak het naar binnen kantelen van voet en enkel en het doorzakken van de middenvoetsbeentjes (de metatarsalen). 

 

Morton’s neuralgie

Bij een Morton-neuroom (of Morton’s neuralgie) raken zenuwen tussen de middenvoetsbeentjes, de zogenaamde metatarsalen, bekneld. Ze verdikken of zwellen op. Meestal vindt deze neuralgie plaats tussen de derde en vierde metatarsalen. De pijn wordt erger bij druk op de voorvoet en bij het samenknijpen van de tenen; de pijn vermindert bij rust.

 

Morton’s neuralgie wordt vaak beschreven als een brandende of stekende pijn in de middenvoet die zich uitspreidt naar de tenen. Dit gaat vaak gepaard met tintelingen en gevoelsverlies in de tenen.

Overpronatie (het naar binnen kantelen van de voet en enkel) speelt vaak een rol bij Morton's neuralgie. Overpronatie veroorzaakt het doorzakken van de middenvoetsbeentjes, vaak samenhangend met veel druk. Het gevolg is dat de zenuwen tussen beentjes beknelt worden of zelfs ontstoken raken, wat een stekende pijn en een tintelend gevoel veroorzaakt.